Niebiańsko pachnące gofry o wyjątkowym smaku Toffifee – dzięki lekkim gofrom tworzącym wieżę możesz pokazać swojej rodzinie i przyjaciołom swój talent.
Składniki:
Na ok. 10 sztuk
30 pralinek Toffifee
250 g miękkiego masła
100 g cukru
1 szczypta soli
1 paczka cukru waniliowego
6 jajek (rozmiar M)
500 g mąki
1 paczka proszku do pieczenia
300 g śmietany kremówki
250 g śmietany kwaśnej
50 ml gęstego syropu karmelowego
Toffifee oraz poszatkowane orzechy laskowe do ozdoby
Tłuszcz do gofrownicy
Ponadto:
Gofrownica
Przygotowanie:
Rozdrobnić Toffifee
Wymieszać mikserem na jednolitą masę przez ok. 3 min. cukier, masło i sól. Dobrze wymieszać mąkę i proszek do pieczenia. Mieszankę mąki i proszku wymieszać z 250g kremówki i kwaśną śmietaną (stopniowo). Dodać do tego połowę Toffifee.
Drugą (pozostałą ) połowę Toffifee roztopić z 50 ml śmietany w garnku (na małym ogniu).
Rozgrzać i posmarować tłuszczem gofrownicę. Wylać 2-3 łyżki ciasta na środek gofrownicy i wypiekać gofry na złoty kolor. Taka porcja powinna wystarczyć na ok. 10 gofrów.
Ułożyć w dowolny sposób gofry (jeden na drugim, żeby utworzyły wieżę), przyozdobić kremem z Toffifee oraz sosem karmelowym i orzechami. Na samej górze ułożyć Toffifee.
Prosimy o wyrażenie zgody na użycie plików cookies, w celu optymalizacji strony i
dostosowania jej do potrzeb użytkowników. Aby uzyskać więcej informacji, należy kliknąć na
“Politykę prywatności”.