Sernik – kto potrafi mu się oprzeć? Dodając do niego Toffifee, sprawiasz, że to klasyczne ciasto nabierze nowego smaku i charakteru!
Składniki:
do tortownicy:
200 g pełnoziarnistych ciastek /herbatników
225 g miękkiego masła
100 g cukru
30 pralinek Toffifee
1 szczypta soli
1 opakowanie budyniu waniliowego
3 jajka (rozmiar M)
500 g twarogu
200 g kwaśnej śmietany
200 g śmietany kremówki
4 łyżki sosu karmelowego
150 g poszatkowanych orzechów laskowych
Cukier puder do posypania
Jagody i maliny do dekoracji
Ponadto:
Tortownica o średnicy 24 cm
Przygotowanie:
Roztopić 100 g masła. Herbatniki pokruszyć ręką albo zmielić na drobno. Zagnieść zmielone herbatniki z masłem i wyłożyć formę do ciasta (pokrytą wcześniej papierem do pieczenia) lekko dociskając
Rozdrobnić 20 Toffifee i wyłożyć spód tortownicy. Pozostałą część masła wymieszać z cukrem i solą (mikserem). Dodać jajka, następnie budyń waniliowy, twaróg oraz kremówkę i kwaśną śmietanę. Wszystko ponownie wymieszać.
Masę twarogową wyłożyć w tortownicy, następnie włożyć całość do nagrzanego wcześniej do 160°C piekarnika (górna i dolna grzałka) na 60 min. Wyciągnąć z piekarnika i wyłożyć na tackę w celu wystygnięcia.
Ostygłe ciasto wyciągnąć z formy. Brzeg wysmarować sosem karmelowym i obsypać orzechami.
Sernik Toffifee przyozdobić owocami leśnymi i posypać cukrem pudrem.
Prosimy o wyrażenie zgody na użycie plików cookies, w celu optymalizacji strony i
dostosowania jej do potrzeb użytkowników. Aby uzyskać więcej informacji, należy kliknąć na
“Politykę prywatności”.