Uszatkowy przyjaciel: uroczy miś Toffifee to fantastyczne ciasto z motywem i gwarantowany hit każdych urodzin.
Składniki:
12 porcji:
45 pralinek Toffifee
250 g masła
50 g śmietany kremówki
6 jajek (rozmiar M)
200 g cukru
1 szczypta soli
160 g mąki
50 g mąki kukurydzianej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
25 g kakao w proszku
4 łyżki marmolady truskawkowej
100 g białego lukru plastycznego
30 g gorzkiej czekolady
Ponadto:
2 tortownice o śr. 20 cm
Przygotowanie:
Odłożyć 3 szt. Toffifee. Pozostałe Toffifee grubo poszatkować, roztopić z masłem i śmietaną nad kąpielą wodną. Masę dobrze wymieszać i odstawić do ostygnięcia.
Wymieszać mikserem na najwyższych obrotach przez 5 minut cukier, jajka i sól. Dodawać mąkę, mąkę kukurydzianą oraz proszek do pieczenia i wymieszać (na najniższych obrotach, bardzo krótko). Podzielić ciasto na dwie części. Do jednej dodać kakao i wymieszać. Wyłożyć tortownicę papierem do pieczenia. Umieścić oba ciasta (jasne i ciemne) w dwóch osobnych tortownicach i wyrównać.
Włożyć ciasto do nagrzanego wcześniej do 180°C piekarnika i piec przez ok. 25 minut.
Wypiąć dół tortownicy i przełożyć ciasto na papier do pieczenia do wystygnięcia.
Zdjąć delikatnie papier do pieczenia. Biały spód podzielić na pół (poziomo) i przełożyć marmoladą truskawkową. Z ciemnego spodu wyciąć dwoje uszu oraz pyszczek. Pozostałą część ciała pokruszyć. Posłuży ona jako sierść.
Wychłodzony krem Toffifee wymieszać za pomocą miksera. Przełożyć biały spód kremem. Umieścić cały tort na talerzu, na którym będzie serwowany. Przyłożyć uszy. Wysmarować całą powierzchnię tortu kremem.
Wyłożyć okruchami ciasta tort, lekko je przyciskając. Lukier plastyczny lekko rozwałkować. Zrobić z lukru pyszczek oraz umieścić go na uszach. Użyć pozostałych Toffifee, robiąc z nich oczy oraz nos (nos tylko z części czekoladowej). Roztopić czekoladę i wykonać pozostałe elementy pyszczka.
Prosimy o wyrażenie zgody na użycie plików cookies, w celu optymalizacji strony i
dostosowania jej do potrzeb użytkowników. Aby uzyskać więcej informacji, należy kliknąć na
“Politykę prywatności”.