Czekoladowe muffinki ze śmietankowym kremem z Toffifee - czekoladowe babeczki Toffifee to przepyszne dzieła sztuki na każdą okazję. Puść wodze swojej fantazji, dekorując te małe pyszności.
Składniki:
12 sztuk:
300 g bitej śmietany
30 pralinek Toffifee
200 g gorzkiej czekolady
125 g masła
4 jaja (rozmiar M)
220 g cukru
1 szczypta soli
160 g mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ponadto:
1 forma do muffinek (12 otworów)
Papierowe formy do muffinek
Rękaw cukierniczy
Tylki cukiernicze (okrągła albo gwiazdka)
Przygotowanie:
Przygotowanie kremu:
Podgrzać śmietanę w szerokim rondlu. Dodać 15 pralinek Toffifee i rozpuścić je mieszając. Wyłowić orzechy laskowe i odstawić na bok.
Odstawić krem na 2 godziny do wystygnięcia.
Przygotowanie muffinek:
Połamać tabliczki czekolady. Pokroić (odstawione) orzechy laskowe. Masło i czekoladę wrzucić do rondla i gotując na małym ogniu, rozpuścić mieszając, następnie zdjąć z palnika. Do miski wrzucić jajka, cukier i sól, wymieszać za pomocą miksera do uzyskania jednolitej masy.
W osobnej misce wymieszać mąkę, proszek do pieczenia i posiekane orzechy laskowe. Roztopioną czekoladę oraz zawartość miski z mąką dodać do jajek i wszystko wymieszać na jednolitą masę. Masę przelać do papierowych foremek wyłożonych na blaszce do muffinek. W każdej muffince umieścić jedno Toffifee. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C (górna/ dolna grzałka) ok. 20 min.
Wyciągnąć muffinki z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.
Ubić mikserem na sztywno krem z Toffifee. Następnie za pomocą rękawa cukierniczego rozprowadzić krem na wystygniętych już babeczkach. Przyozdobić wg uznania świeczkami, ozdobami z cukru lub pralinkami Toffifee.
Prosimy o wyrażenie zgody na użycie plików cookies, w celu optymalizacji strony i
dostosowania jej do potrzeb użytkowników. Aby uzyskać więcej informacji, należy kliknąć na
“Politykę prywatności”.