Dodaj słodkości Twojej codzienności: szybki w przygotowaniu, do tego wilgotny i przepyszny w smaku!
Składniki:
Składniki na chleb (prostokątna forma do pieczenia):
300 g mąki pszennej
100 g płatków owsianych
100 g zmielonych migdałów
100 g posiekanych orzechów laskowych
1 łyżeczka sody
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 szczypta soli
60 g miękkiego masła
100 g cukru
2 jaja (rozmiar M)
250 ml maślanki
3 dojrzałe banany (ok. 600 g)
15 pralinek Toffifee
Sos karmelowy do smaku
Masło i mąka do wysmarowania formy
Ponadto:
1 forma w kształcie prostokąta, 30 cm x 11 cm
Przygotowanie:
Formę posmarować masłem i obsypać mąką. Do miski dodać mąkę, płatki owsiane, migdały, orzechy laskowe, sodę, proszek do pieczenia i sól. Wszystko wymieszać. Następnie dodać masło, cukier, jajka i maślankę - wszystko wymieszać mikserem.
Obrać banany i rozdrobnić widelcem, uzyskując bananowe pure. Dodać bananowe pure do ciasta. Pokroić pralinki Toffifee na cztery części i również dorzucić do ciasta.
Wypełnić formę ciastem i wyrównać powierzchnię. Piec w piekarniku nagrzanym do 160°C (górna/ dolna grzałka) przez ok. 70 min.
Wyciągnąć chleb z piekarnika i po ok. 10 minutach wyjąć go z formy. Podawać chlebek bananowy Toffifee jeszcze gorący w towarzystwie sosu karmelowego.
Prosimy o wyrażenie zgody na użycie plików cookies, w celu optymalizacji strony i
dostosowania jej do potrzeb użytkowników. Aby uzyskać więcej informacji, należy kliknąć na
“Politykę prywatności”.